Odpowiedź Podkarpackiego Związku Piłki Nożnej na oświadczenie Chełmianki Chełm

W piątkowe wczesne popołudnie działacze Chełmianki dostali informację z Podkarpackiego Związku Piłki Nożnej, że ze względu na obfite opady deszczu i stojące na boisku Resovii Rzeszów kałuże, sobotni mecz Resovia – Chełmianka stoi pod znakiem zapytania. Klubowi z Chełma zaproponowano przełożenie spotkania na niedzielę. Kilka minut przed godziną 15:00 przedstawiciele biało-zielonych wystosowali specjalne oświadczenie, w którym nie wyrażają zgody na tę propozycję (treść oświadczenia można znaleźć klikając tutaj). Następnie, około godziny 16:00 wysłannik Chełmianki gościł na stadionie Pasiaków i ocenił stan murawy jako “nadający się do gry”, po czym wiceprezes klubu Piotr Stępień wystosował pismo do Podkarpackiego Związku Piłki Nożnej. Jego treść, wraz z odpowiedzią przewodniczącego Wydziału Gier Podkarpackiego Związku Piłki Nożnej Kamila Hajduka, znaleźć można poniżej.

TREŚĆ PISMA WICEPREZESA DS. SPORTOWYCH CHEŁMIANKI CHEŁM PIOTRA STĘPNIA DO PODKARPACKIEGO ZWIĄZKU PIŁKI NOŻNEJ

ChKS Chełmianka, w związku z informacją o istniejącej obawie przełożenia jutrzejszego meczu w Rzeszowie pomiędzy Resovią a Chełmianką, pragnie poinformować, że według naszej wiedzy stan płyty boiska na ten moment nie daje żadnych argumentów do tego, by spotkanie nie doszło do skutku. Nasz wysłannik w dniu dzisiejszym około 16.00 wykonał zdjęcia boiska Resovii i nie widać na nich, by płyta nie nadawała się do gry. W związku z tym gorąco wierzymy w to, że gospodarze dołożą wszelkich starań, by mecz Resovia – Chełmianka odbył się w zaplanowanym wcześniej terminie. Nasz zespół w dniu jutrzejszym stawi się na zawody zgodnie z terminarzem. Chcemy podkreślić, że nasza drużyna przygotowywała się do tego meczu według założonego planu, z nastawieniem takim, że mecz ma odbyć się według ustalonego harmonogramu – 19 maja br. o 17.00. Zarząd ChKS Chełmianka, mając na uwadze powyższe argumenty, nie wyraża zgody na to, by zmienić termin rozegrania meczu, niezależnie od warunków pogodowych.

W załączeniu zdjęcia.

Z upoważnienia Zarządu ChKS Chełmianka,

Piotr Stępień
Wiceprezes ds. Sportowych.

ODPOWIEDŹ PRZEWODNICZĄCEGO WYDZIAŁU GIER PODKARPACKIEGO ZWIĄZKU PIŁKI NOŻNEJ KAMILA HAJDUKA

Witam.

W odpowiedzi na Wasze stanowisko informuję, że jutrzejszy mecz Resovia RzeszówChełmianka Chełm odbywa się zgodnie z terminarzem rozgrywek tj. 19 maja o godzinie 17:00. Ewentualną decyzję co do odwołania meczu będą podejmować sędziowie zawodów, aczkolwiek na ten moment nie ma żadnych obaw o to, aby mecz się nie odbył (brak opadów od godziny ok. 12:00 do chwili obecnej i lekkie przejaśnienia). W załączeniu przesyłam zdjęcia boiska ok. godziny 14:00 wykonane na stadionie Resovii Rzeszów. Nadmienię, że całe boisko było pokryte wodą i było gąbczaste. Z nadesłanych przez klub Chełmianka Chełm zdjęć wynika, że boisko już na godzinę 16:00 wygląda zupełnie inaczej dlatego też, mam nadzieję, że boisko będzie w jeszcze lepszym stanie.

Z wyrazami szacunku,

Kamil Hajduk.