Koszykarski newsroom (6)

Działo się! O ile w poprzednim newsroomie narzekaliśmy nieco na brak konkretnych ruchów w lubelskich ekipach, to w ostatnich 21 dniach było gorąco. Pszczółka niemal zamknęła kadrę, podobnie jest z TBV Startem. Uaktywniła się w przygotowaniach również II-ligowa ekipa AZS UMCS Lublin, która pozyskała nowego sponsora tytularnego. O wszystkich najistotniejszych ruchach przeczytacie poniżej.

Zaczynamy jak zwykle od Pszczółki Polski-Cukier AZS UMCS Lublin. Początek sierpnia działacze tego klubu postanowili rozpocząć od mocnego uderzenia. Mianowicie od podpisania nowej umowy z dobrze znaną w Lublinie serbską koszykarką. Chodzi oczywiście o nowy kontrakt Dajany Butuliji, która spędzi w Kozim Grodzie jeszcze przynajmniej jeden sezon.

– Już od dłuższego czasu zabiegałem o to, aby Dajana z nami została. To się udało. W zeszłym sezonie udowodniła, jaką dobrą jest zawodniczką. Mam nadzieję, że tak samo będzie i teraz. Na pewno grała dużo. Mam wrażenie, że w nowym sezonie nie będę jej tak eksploatował. To powinno wyjść jej na dobre. Mam nadzieję, że w ten sposób da drużynie jeszcze więcej jakości – tak komentuje podpisanie Dajany Butuliji trener Wojciech Szawarski, za pośrednictwem oficjalnej strony klubu.

Kilka dni później zespół z Lublina poznał terminarz nowego sezonu w Energa Basket Lidze Kobiet. O tym możecie przeczytać tutaj.

W poprzednim newsroomie informowaliśmy o przedłużeniu kontraktu z Martyną Cebulską. 15 sierpnia klub oficjalnie potwierdził tę informację, a zawodniczka wypowiedziała się na temat tego ruchu. – Cieszę się, że wybrałam właśnie to miejsce. Gdybym miała kolejny raz podjąć decyzję, znowu bym tu przyszła. Świetnie czuję się w Lublinie. W drużynie panuje dobra atmosfera, a to jest dla mnie ważne. To był dobry czas. W ubiegłych rozgrywkach spędziłam jak na razie najwięcej minut na parkietach ekstraklasy. Szkoleniowcy dawali mi wiele cennych wskazówek. Mogłam trenować z doświadczonymi zawodniczkami. Dzięki temu wiele się nauczyłam. Czułam wsparcie ze strony drużyny. To sprawiało, że z czasem czułam się coraz pewniej na boisku. Końcówka zeszłego sezonu była dla nas pechowa, dlatego liczę, że teraz będzie inaczej. Wiem, że stać nas na wiele więcej. Jeśli chodzi o mnie, to chcę wrócić do gry. Moim celem jest jak najlepsze przygotowanie się do ligi. Wiem, że nie rozpocznę rozgrywek od początku, ale chcę pomóc drużynie, gdy już będę w pełni sił – mówi 27-latka.

Pięć dni temu do Lublina zawitała po raz pierwszy nowa amerykańska obwodowa Pszczółki, Brianna Kiesel.

😍🏀🐝Poznajecie Panią ze zdjęcia?Nasza Pszczółka – Brianna Kiesel jest już w Lublinie i melduje swoją gotowość do walki…

Opublikowany przez AZS UMCS Lublin Czwartek, 16 sierpnia 2018

Aby wypełnić brakujące miejsca w składzie do drużyny Pszczółki dołączyły trzy młode koszykarki, które są znane lubelskiej publiczności. W szerokiej kadrze zespołu na kampanię 2018/2019 znajdą się Dominika Poleszak, Kaja Grygiel oraz Uliana Datsko. Podopieczne Wojciecha Szawarskiego rozpoczęły już przygotowania do nowego sezonu. Kadra jednak nie jest zamknięta. Przewiduje się dołączenie do niej przynajmniej jeszcze jednej koszykarki. Priorytetem jest zagraniczna zawodniczka podkoszowa. Więcej o tym, a także o planie przygotowań już wkrótce.

AZS UMCS Lublin

A właściwie od sezonu 2018/2019 Naukowy Bełkot AZS UMCS Lublin. Tak będzie brzmiała pełna nazwa akademików. To zdaje się pierwszy przypadek, kiedy kanał na platformie YouTube zostaje sponsorem tytularnym drużyny w naszym kraju. Ta decyzja odbiła się szerokim echem nie tylko w mediach regionalnych, ale także ogólnopolskich. Autorem kanału jest jeden ze współtwórców drużyny oraz były zawodnik AZS-u, Dawid Myśliwiec. Oto jak skomentował i ogłosił swoje wejście do klubu jako sponsor tytularny.

Zostałem sponsorem… z pasji 🙂

Dzień dobry,Mam dla Was krótkie ogłoszenie, które tak długo próbowałem przelać na papier, że w końcu nagrałem film jak wszystko tłumaczę.Jak zapewne wiecei – grałęm jeszcze niedawno w koszykówkę, ale po raz trzeci uszkodziłem kolano. Jako, że jestem po dwóch operacjach musiałem dać sobie spokój i teraz próbuję pomóc mojej drużynie w nieco inny sposób…Będę drobnym (ale z braku innych opcji tytularnym) sponsorem męskiej drużyny AZS UMCS Lublin – koszykówka mężczyzn.

Opublikowany przez Uwaga Naukowy Bełkot Piątek, 10 sierpnia 2018

20 sierpnia podopieczni Przemysława Łuszczewskiego wznowili treningi. Pełna kadra nie została podana od razu. Codziennie na stronie klubu na Facebooku pojawia się jedno nazwisko gracza, który będzie występował w sezonie 2018/2019. Do tej pory poznaliśmy dwa nazwiska. Dwaj liderzy pozostają w Lublinie: Adam Myśliwiec i Mateusz Wiśniewski. Za nieco ponad tydzień powinniśmy poznać cały skład zespołu.

Jeśli jeszcze nie widzieliście, to jakiś czas temu ukazał się terminarz drugiej ligi koszykarzy. Pełną rozpiskę dla obu ekip z regionu znajdziecie tutaj.

TBV Start Lublin

W ostatnich trzech tygodniach dwa nowe nazwiska dołączyły do drużyny Davida Dedka. Pierwszym nabytkiem jest grający ostatnio w PGE Turowie ZgorzelecKacper Borowski. 24-latek gra na parkietach Energa Basket Ligi już od pięciu sezonów. Ostatnie dwa we wspomnianym Turowie, a wcześniej w Czarnych Słupsk. W minionych rozgrywkach występujący na pozycji silnego skrzydłowego zawodnik grał średnio po osiemnaście minut. W tym czasie notował 7.7 punktu na mecz i 3.4 zbiórki. Rzucał na dobrej skuteczności. 52% to jego dorobek w rzutach z gry, miał również solidne 35% w rzutach trzypunktowych. Borowski będzie reprezentował czerwono-czarne barwy klubu przez najbliższe trzy sezony.

Drugim nabytkiem jest następca Darryla Reynoldsa w strefie podkoszowej. Będzie nim jego rodak Devonte Upson. Absolwent uniwersytetu SE Louisiana, który ukończył w 2015 roku. Nie mając perspektyw na zawodowe granie w USA, rozpoczął swoją karierę w Europie. Grał m.in. w Szwajcarii, Finlandii czy Estonii. Ostatni okres spędził w Chinach w lidze NBL. Na drugim poziomie rozgrywkowym w Państwie Środka notował imponujące statystyki 18 punktów i 14 zbiórek na mecz. Jeśli chodzi o styl gry i budowę, zawodnik bardzo przypomina Reynoldsa. Jest jednak od niego bardziej doświadczony i ograny na zawodowych parkietach. Oto próbka umiejętności nowego zawodnika Startu z jego gry w Finlandii w sezonie 2016/2017.

Ostatni w sierpniu podpisany został kontrakt z Bartłomiejem Pelczarem. Młoda nadzieja klubu staje się tym samym na dobre pełnoprawnym członkiem pierwszej drużyny. Oby poszły za tym realne minuty gry tego obiecującego zawodnika. Te już jednak zależą od jego postawy na obozie przed sezonem oraz w samych rozgrywkach. Konkurencję do gry ma dużą.

Start oprócz nowych graczy ogłosił również pozostanie dwóch istotnych ogniw w sztabie szkoleniowym. Chodzi o Jakuba Drozda, który kolejny rok będzie dbał o przygotowanie fizyczne graczy oraz jego imiennika Jakuba Majewskiego, czyli fizjoterapeuty klubu.

Przygotowania do sezonu już tuż tuż. James Washington wylądował w Polsce i przebywa w Lublinie. Nie możemy się doczekać nowej kampanii!

James Washington już w Polsce! 💪🔴⚫️ 🏀

Opublikowany przez Start Lublin Czwartek, 16 sierpnia 2018